18 Temmuz 2013 Perşembe

diReNişin siNemAsı


altyazı'nın temmuz-ağustos sayısı dağıtıma çıktı. 
direniş, sayıyı biraz geciktirdi, çok da iyi etti..

130. sayının özel dosya konusu "direnişin sineması"
Gezi Direnişi’nin sinemasal yansımalarının izini süren özel dosyada, direnişte hayaleti dolaşan sinemasal imgeler, dünden bugüne kolektif sinema üretimi deneyimleri ve Y Kuşağı’nın sinema referanslarıyla örülü isyan duygusu farklı yazılarla kendine yer buluyor. Süreç boyunca kameralarını ellerinden düşürmeyenlerle direnişi kayıt altına almanın etiği ve estetiği üzerine yapılmış bir yuvarlak masa tartışmasının yanı sıra, Altyazı okurları da sokaklarda, meydanlarda ve parklarda verilen mücadelenin çağrıştırdığı filmleri anlatarak Direnişin Sineması’na katkıda bulunuyorlar.
altyazi'nin internet sitesinden bir video ve yazıyı paylaşmak istedim..

video;
gezi havası'nı solumayana belgesel;
gezi havası'nı soluyana; ateşler, gazlar, saldırılar altında yaşanan özgürlük, birliktelik, umut, mücadele hissini tekrar hatırlatacak bir video..

senem aytaç'ın yazısıyla..
www.altyazi.netGezi Havası - Altyazi.net
...
parkta yeni filizlenen hayat kendi döngüsel ritmini kurarken, sokaklarda bu yeni hayat ihtimali berraklaşmasın diye ortalık sise boğulmaya devam ediliyor.
...
bir zaman aralığının, hep birlikte hem sokakta biber gazı solunan hem de parkta nefes alınan bir deneyimin videosu bu.


bir hatırlatma: 8 temmuz'da vali gezi parkı'nı "törenle" açmış ve birkaç saat sonra 'marjinal gruplar gelebilir' gerekçesiyle kapatmıştı. o akşam, aralarında taksim dayanışma platformu üyelerinin de bulunduğu 50 kişi gözaltına alınmıştı. 12 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, mahkeme için savcılıktan 2 gün ek süre istenmiş ve gözaltına alınanların evlerinde hukuksuz aramalar yapılmıştı. mücella yapıcı'nın evinde yapılan aramalarda Birikim, Feminist Politika ve Altyazı dergilerine delil olarak el konmuş ve suç delili sayılmıştı.